Usein kysytyt kysymykset

Löydät alta usein kysytyt kysymykset liittyen jätehuoltoon. Klikkaa kysymystä tai vieressä olevaa plus-ikonia, niin näet vastauksen. Jos kysymystäsi ei löydy listasta, niin otathan yhteyttä joko puhelimella, sähköpostilla tai alakulman lomakkeella!


Nurmijärven kunta määrittää jätehuollon tyhjennysvälejä. Tyhjennysväli Nurmijärven alueella voi olla viikon tai kahden viikon välein. Yli neljän viikon tyhjennysväli sekajäteastialle, jossa on myös biojätettä, voi aiheuttaa haittaa paitsi asukkaalle itselleen myös naapurustolle.

Talviaikaan, marraskuusta maaliskuun loppuun asti tyhjennysväli voi olla neljän viikon välein. Jos teillä on komposti, voi tyhjennysväli olla myös kesällä neljän viikon välein. Elintarvikejätteen kompostoinnista on tässä tapauksessa tehtävä ilmoitus kuntaan. Tällöin jäteastian tyhjennysväli saa olla ympäri vuoden neljän viikon välein. Kaikki jätehuolto määräykset löytyvät: www.nurmijarvi.fi

Tämä johtuu siitä, että tyhjennysvälit lasketaan viikoissa, eli ”kerran kuussa” tarkoittaa neljän viikon välein. Paikoitellen tämä tarkoittaa kahta tyhjennystä saman kalenterikuukauden aikana, koska kuukausien pituudet vaihtelevat.

Kuljettajat on ohjeistettu välttämään turhia riskinottoja. Pihalla vapaana oleva koira on aina riski. Valitettavasti kiltitkin koirat saattavat reagoida vihamielisesti vieraan ihmisen tullessa pihalle kolistelemaan astiaa. Toinen riski on siinä, että koira karkaa kuljettajan siirtäessä astiaa portin ulkopuolelle.

Jäteastian luo on aina oltava esteetön pääsy, vaikka auto olisikin pihassa. Jätteenkuljettajien päivittäinen ajoreitti on pitkä, minkä vuoksi kaikki ylimääräiset viivästykset reitillä on karsittu minimiin. Kuljettajia on ohjeistettu siten, että heidän ei tarvitse mennä soittamaan ovikelloa. Jos asiakas on pihamaalla, voi kuljettaja pyytää siirtämään autoa.

Jäteautolla tulee olla esteetön pääsy jäteastialle huomioiden lumityöt ja hiekoitus. Jätteenkuljettajia on ohjeistettu siten, että jäteastiaa ei saa tyhjentää, ellei sitä ole mahdollista tehdä turvallisesti. Jäteastian ja sen ympäristön kunnossapito on välttämätöntä ja varsinkin talvella erityisen tärkeää. Jäätyneet astiat, pihat ,sekä tekemättömät lumityöt tuovat aina tapaturmariskejä niin autolle kuin kuljettajalle. Täyden jäteastian raahaaminen lumessa on raskasta, ja lisäksi astian pyörät voivat lukkiutua ja rikkoutua

Kuljettajat tekevät kaikki ajolistalla olevat tyhjennykset myös talvisin, eikä jäteastioita jätetä tyhjentämättä ilman syytä. Jäteauto voi painaa jopa yli 26 tonnia, ja erityisesti talviaikaan liukkailla teillä voi syntyä isoja vahinkoja, jos kuljettaja menettää auton hallinnan. Jos piha on talvella usein liukas, kannattaa jäteastian paikka muuttaa talven ajaksi isomman tien varteen. Jäteauton hinaus ojasta, ei ole mikään helppo homma. Kuljettajia on myös ohjeistettu välttämään tarpeetonta riskinottoa, eli jos tie/mäki vaikuttaa liian liukkaalta, kuljettajalla on oikeus kieltäytyä ajamasta sinne.

Jätesäkin voi jättää jäteastian viereen. Jäteastian ulkopuolella olevista ylimääräisistä jätteistä veloitamme 25 €/m3 tai 5€/säkki, sillä tällöin myös jätemaksu nousee. Kun jätettä tuleekin enemmän, niin myös jätteen vienti Metsä-Tuomelan jäteasemalle kallistuu. Ylimääräisiä jätesäkkejä ei myöskään kannata väkisin ns. juntata astiaan, koska tällöin jäteastia halkeaa yleensä tyhjennysvaiheessa.

Jos sama tilanne tuntuu tulevan usein voi tyhjennysväliä vaihtaa tiheämmäksi soittamalla asiakaspalveluumme 050 2215 tai laittamalla sähköpostia asiakaspalvelu@piharatamo.fi.

Vetomatka on lisämaksu siitä, että jäteastiaa siirretään käsin keräilypaikasta autoon yli 10 metriä. Vältyt maksulta sijoittamalla jäteastian pihatien liittymään mahdollisimman lähelle tontin rajaa.  Jäteauton tulee päästä esteettömästi 10 metrin päähän jäteastiasta.

Kunnioitamme myös itse juhlapyhäpäiviä, emmekä tällöin tule ryskäämään naapurustoihin jäteautoilla. Siirrämme arkipyhälle osuvan tyhjennyksen edelliseen tai seuraavaan arkipäivään. Yleensä ilmoitamme näistä asiakkaillemme vielä tällaisen tilanteen sattuessa.

Jos tien kunto on huono eikä tie varmuudella kestä jäteauton painoa (jopa yli 26 tonnia), niin suosittelemme jäteastian sijoittamista painorajoitetun tien risteykseen niin, ettei painorajoitetulle tielle tarvitse ollenkaan ajaa. Tämä on hyvä ratkaisu myös kelirikon aikaan. Kuljettaja voi jättää ajamatta huonokuntoiselle tielle, mikäli kokee sen riskialttiiksi.

Talvella yleisin syy on jätteen jäätyminen kiinni astiaan. Muulloin jätteen jumiutuminen astian pohjalle voi johtua liian tiiviisti pakatusta jäteastiasta, ts. jätettä on juntattu jäteastiaan, jotta sitä mahtuisi sinne enemmän. Jäteastia tyhjennetään koneellisesti, eikä pohjalle tiivistetty jäte aina irtoa. Jätteenkuljettajia ohjeistettu olemaan irrottelematta tiivistynyttä jätettä astian pohjalta, usein se on tiukassa ja irroitteluun voi kulua paljon aikaa.

Jäteastian haltijan on huolehdittava siitä, että jäte ei jäädy tai jumiudu jäteastian pohjalle. Näissä tilanteissa asiakkaan on hyvä tyhjennyksen jälkeen irrottaa astian pohjalle jäänyt jäte ja säkittää se. Ylimääräistä jätettä ei ole suositeltavaa tiivistää jäteastiaan, vaan lisäjäte tulee pakata jätesäkkiin astian viereen. Tiivistäminen voi aiheuttaa myös astian rikkoutumisen.

Paras tapa on pakata kaikki sekajäteastiaan laitettava jäte pusseihin. Jäteastiassa voi myös käyttää suurta jätesäkkiä, joka pysyy astiassa vielä useammankin tyhjennyksen jälkeen. Biojäte on hyvä kompostoida, sillä muuten se kerää varsinkin kesällä jäteastiaan kaikenlaista elämää.

Tyhjennyksen tilapäinen keskeytys tai -muuttaminen täytyy hakea Nurmijärven kunnalta lomakkeella. Me emme valitettavasti voi näihin antaa lupaa suoraan, kun joudumme toimimaan kunnan määräysten mukaisesti. Jos kunnan lupa menee läpi, niin noutorytmin tilapäisestä muutoksesta veloitamme toimistokuluja 6,20 € per muutos, hinta sis. alv.

Hieno juttu, tällöin sekajäteastiaan pantavaa jääkin hyvin vähän! Kunnalta on mahdollista hakea astian tyhjennysvälin harventamista lomakkeella. www.nurmijarvi.fi

Nurmijärven kunta liittyi vuoden 2019 alussa Kiertokapulaan. Tästä johtuen Nurmijärven sekajätteet ajetaan 1.9.2019 alkaen poltettavaksi Fortumille Riihimäkeen. Metsä-Tuomelan jäteasema on normaalisti auki vain yksityisasiakkaille.

Lähimmät kierrätyspisteet löydät näppärästi postinumerohaulla: https://rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.

Kodin hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa viedä hyväntekeväisyys keräyksiin, tai kierrättää ne viemällä esimerkiksi Reccin keräyspisteisiin, jonne vaatteet ja kodintekstiilit kelpaavat myös kunnosta riippumatta. Katso Recci kierrätyspisteet: http://recci.fi.

Rikkinäiset vaatteet voi viedä satunnaisesti järjestettäviin lumppu keräyksiin, josta materiaalit päätyvät uusiokäyttöön. Myös useat kauppaketjut järjestävät tekstiilikeräyksiä myymälöissään. Märät, homeiset tai likaiset tekstiilit kuuluvat kodin sekajäteastiaan tai ne voi tuoda sekajätteenä myös Metsä-Tuomelan jäteasemalle. Nurmijärvellä kotitalouksien sekajätteet eivät päädy kaatopaikalle ,vaan ne poltetaan energiaksi Vantaan Energian polttolaitoksessa. Usein vanhoja ja huonokuntoisia tekstiilejä voi myös korjata tai tuunata, tai vaikka uusiokäyttää kotitalouksissa esimerkiksi rätteinä.

Hyväkuntoiset tavarat voi toimittaa Kierrätyskeskukseen, he myös tarvittaessa noutavat hyväkuntoisia huonekaluja tai esimerkiksi käyttökelpoisia elektroniikka ja -kodinkoneita. Uusiokäyttöön kelpaamattomat esim. rikkinäiset ja likaiset suuret esineet, kuten sohvat ja muut huonekalut sekä isot erät rakennus-, remontti ja siivousjätettä viedään suoraan jäteasemalle Metsä-tuomelaan.

Jos jätettä on paljon (esim. muutto) niin on helpoin keino tilata suoraan pihaan vaihtolava. Lisätietoja nettisivuiltamme: https://piharatamo.fi/vaihtolavat/

Voit joko soittaa asiakaspalveluumme 050 2215 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@piharatamo.fi, niin voimme sopia lisätyhjennyksestä.

Kaikki laitteet, jotka toimivat sähköllä tai paristoilla ovat SER-jätettä, ja niitä ei saa laittaa sekajäteastiaan. Hyväkuntoiset elektroniikka laitteet voi toimittaa Kierrätyskeskukseen, he myös tarvittaessa noutavat esimerkiksi käyttökelpoisia elektroniikka ja -kodinkoneita.

Uusiokäyttöön kelpaamattomat pienikokoiset rikkinäiset sähkölaitteet voi toimittaa ilman ostovelvoitetta elektroniikkalaitteita myyvään kauppaan. Suuret vähintään 25 cm:n laitteet voi palauttaa ilmaiseksi ostaessaan uuden vastaavan laitteen. Rikkinäiset sähkölaitteet voi myös viedä Metsä-Tuomelan jäteasemalle tai Röykkään Teräskolmio Oy:lle.

Vaarallinen jäte eli entiseltä nimeltään ongelmajäte on käytöstä poistettu aine tai esine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Vaaralliset jätteet pidetään aina erilleen muista jätteistä ja toimitetaan keräyspaikkoihin. Niitä ei saa laittaa sekajäteastiaan. Vaarallisen jätteen tunnistaa aina varoitusmerkeistä. Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan Metsä-Tuomelan jäteasemalla. Jos maali on kuivunut tai purkki on tyhjä, niin maalipurkit voi laittaa metallinkeräykseen.

Load More

Toiminta-alueemme on koko Uusimaa

Helsingin lisäksi siis myös Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Porvoo, Sipoo, Tuusula, Vihti ja Lohja.